Uw bank zit niet meer lekker, in de stoel is een veer gebroken of er zitten rookvlekken in het antieke stuk dat u tentoon wilt stellen. Voor musea, verzamelaars en particulieren is het van belang dat de meubelen op de juiste wijze worden gerestaureerd. Zo verhoogt u niet alleen de waarde van uw stuk, maar kunt u er jaren van genieten.
Ons vakmanschap steken we niet onder stoelen of banken
Letterlijk natuurlijk wel. Losse verbindingen of een ingezakte vulling: in onze meubelstoffeerderij in Leiden verhelpen we het allemaal. Door het te restaureren of (deels) te vervangen door bijvoorbeeld een ambachtelijke stoffering met paardenhaar of een moderne vormgevingsreconstructie. Met onze jarenlange ervaring, vakmanschap en kennis brengen we elk meubelstuk in perfecte staat.
Allereerst onderzoeken we het meubel en bespreken we samen met u de wensen en mogelijkheden. Desgewenst wordt er een offerte gemaakt. Dit is mogelijk in ons atelier, maar ook bij u op locatie. Vooral bij mensen thuis is het belangrijk om te zien hoe nieuwe bekleding in de rest van het interieur past. Vervoer van meubelen kunnen we zelf verzorgen of in overleg met de klant.
Waar komt uw meubel eigenlijk vandaan?
Aan de hand van de maakwijze en kunsthistorische kenmerken van het meubel herleiden we de oorsprong en datering van het antieke stuk – zitmeubelarcheologie genoemd - en bepalen we welke materialen en technieken we zullen toepassen om het meubelstuk op ambachtelijke wijze te restaureren en te stofferen.
Voor elke smaak
Meten is weten, dus na opmeten van alle ondermaten is bekend hoeveel bekleding we nodig hebben. De hoeveelheden variëren per patroon en breedte. Voor de bekleding kunt u kiezen uit duizenden meubelstoffen in alle kleuren en stijlen en soorten zoals damasten, gobelins, velours en paardenhaar. Leder is ook mogelijk, waaronder zelfs goudleder. In de afwerking heeft u zelfs de keuze uit honderden sierspijkers, agrementbanden en galons.
Voor totale meubelrestauratie werken we samen met specialisten in vergulding, beschildering, houtrestauratie, politoeren en textiel- en (goud)lederrestauratoren. We zijn lid van Restauratoren Nederland. Op verzoek kunnen we een verslag met digitale foto’s van de werkzaamheden leveren.
Bank van Zweedse herkomst, in slechte staat, Biedermeierperiode
Bank tijdens restauratie, geheel nieuwe springveren en ambachtelijke afgenaaide vulling met crin de végétal en paardenhaar. Bekleed met een klassieke dramatische damast
Chaise Longue in slechte staat
- Nieuwe springveren aangebracht en gekoppeld met de diverse koppeltechnieken. Daarna in het verenjute gezet en dit ook vastgezet op de gekoppelde veren
- Crin de végétal aangebracht, in vuljute, doorregen, uitgevuld en de staande kanten afgenaaid zodat de stoffering in model en vormvast is gemaakt
- Chaise Longue met paardenhaarpikeersel, in stoffeerkatoen gezet en daarna bekleed met een rood mohair velours. Afgewerkt met banden en koorden
Bankje, romp gerestaureerd maar nog zonder stoffering
- Bankje, aanbrengen paardenhaarvulling voor de capitonnering op de ambachtelijke wijze
- Bankje, de zitting is geheel gecapitonneerd met paardenhaar vulling (dus niet met schuim zoals tegenwoordig wordt gedaan, maar echt handwerk)
- Bankje bekleed met blauw katoensatijn en afgewerkt met band en gouden sierspijkers, alles naar origineel ontwerp. André Lunsingh tijdens het werk.
- Resultaat: beide bankjes zijn gecapitonneerd en gereed.
Meubelstoffeerderij Lunsingh, DE MEUBELSTOFFEERDERIJ VOOR Leiden EN OMGEVING OF OVERAL WAAR MEUBELEN ONZE AANDACHT NODIG HEBBEN.